ASAT (Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărăneşti) este forma sub care s-a dezvoltat în România, începând cu anul 2008, un demers de CSA (community supported agriculture / agricultură susținută de comunitate) centrat pe producția de legume. Modelul utilizat pentru România este cel al AMAP din Franța, urmărindu-se dezvoltarea unor parteneriate locale solidare între urban și rural.

În România, proiectul a pornit ca inițiativă în cadrul unui program european sprijinit de Consiliul Europei și este coordonat la nivel naţional de către organizaţia CRIES – Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (www.cries.ro).

Parteneriatele locale de solidaritate ASAT se referă la colaborarea între un mic producător agricol de proximitate și consumatori solidari, în vederea asigurării unei hrane locale naturale, realizată pe durata a cel puțin un sezon agricol. Parteneriatele centrale sunt centrate pe legume, la care se adaugă alte produse alimentare produse la nivel local și în condiții de transparență. Parteneriatul local de solidaritate între micii producători agricoli și consumatori este un angajament reciproc în care oamenii beneficiază în mod egal şi integral de recolta de pe o anumită suprafață cultivată de agricultor. Un angajament din partea unui grup de cetățeni pentru a susține o gospodărie agricolă printr-o retribuire echitabilă și corectă a muncii legumicultorului, care garantează o producție naturală sau organică. O formă de cooperare între consumatori și mici producători agricoli în vederea asigurării accesului la hrană sănătoasă produsă local.

Contact Owner

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Website Protected by Spam Master