Kultiva, un proiect pentru bucurestenii care vor sa-si creasca singuri hrana

Kultiva, un proiect pentru bucurestenii care vor sa-si creasca singuri hrana

Viața la oraș ne îndepărtează tot mai mult de natură, iar hrana vine de peste mări și țări, cu un cost uriaș pentru mediu. Inițiativele de promovare a mâncării locale tot apar în marile orașe din dorința de a ne reapropia de pământ și de a reduce impactul asupra mediului. Asociația Seneca a lansat, săptămâna trecută, proiectul Kultivă dedicat orășenilor dornici să-și crească singuri hrana.

Kultivă înseamnă un teren de 5.000 de metri pătrați în Chitila, la marginea Bucureștiului. Într-o zonă în care nu vezi decât depozite sau terenuri nefolosite, cei de la Seneca își propun să creeze o oază de verde. Terenul va deveni o mare grădină comunitară de fructe și legume crescute numai cu îngrășăminte naturale.

Cei interesați de hrană naturală pot veni la Kultivă să învețe să-și cultive propriile alimente. În centrul parcelei va exista o căsută unde oamenii pot găsi unelte necesare pentru amenajarea terenului, dar și o mică bibliotecă cu cărți de specialitate, precum și o bucătărie de vară.

Kultiva1

Kultivă înseamnă și o serie de 23 de cursuri despre agricultură, fiecare pe altă tematică. Primul curs are loc weekend-ul ăsta, pe 9 și 10 iulie, și va fi susținut de Gabriel Diaconu, președintele Asociației de Permacultură din România. Cursurile vor fi săptămânale și se întind până în luna noiembrie a acestui an. Ce vor învăța cursanții: cum se planifică o grădină, cum se face rotația culturilor, cum se seamănă, ce sunt răsadurile, care e viața organismelor în sol, cum se recoltează sau cum îngrijim culturile din solar.

Activitățile din cadrul Kultivă au început deja cu o petrecere câmpenească de lansare a proiectului. Petrecerea s-a lăsat și cu o plantare ad-hoc. Participanții au sădit 23 de pomi fructiferi pe terenul din Chitila, cu ajutorul celor de la Grădini Urbane Comunitare. Asociația Seneca, care deține și Editura Seneca, are de gând să planteze câte 30 de copaci pentru fiecare carte editată. În următoarele 12 luni, vor fi publicate 12 cărți, prin urmare terenul va găzdui, la final, 360 de copaci.

Peste 30 de persoane s-au înscris deja la cursurile Kultivă. Terenul va fi disponibil în primul rând celor care participă la cursuri. Cei care se înscriu la modulul complet vor primi o parcelă pentru anul următor. Practic, cei care urmează cursurile vor crea această grădină și se vor bucura de recolte.

Dacă vrei să te înscrii la cursurile Kultivă, poți folosi acest formular.

Sursa: http://totb.ro/

About Alex

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu

Website Protected by Spam Master